INTRODUCCIÓ AL DRET


INTRODUCCIÓ
Entenem per Dret el conjunt de normes que regulen la convivència social i permeten solucionar conflictes interpersonals. Aquest és un concepte general, però realment al llarg de la història no s'ha trobat una definició de Dret amb la que els autors hi estiguin d'acord.
El Dret es classifica en: Civil, mercantil, penal, tributari, constitucional, laboral, administratiu, de noves tecnologies, comunitari i procesal. Aquest bloc s'endinsa principalment en els tres primers.


martes, 19 de junio de 2012

Comentari de text


                                            

 COMENTARI DE TEXT


Aquest text és un fragment d’un llibre titulat Introducción al análisis del Derecho. L’autor és Carlos Santiago Nino i està escrit en castellà. Ha estat escrit recentment.
La finalitat del text és fer entendre la presència del Dret en gairebé tots els passos que fem al llarg del dia. Comença per la frase “El derecho, como el aire, está en todas partes.” I seguidament posa exemples començant per la seva presència mentre ens dutxem. Fa aquest  seguiment d’un dia normal, però acaba el text amb la conclusió de que si hi ha tanta presència del dret en un dia normal, encara n’hi ha més un dia de casament o al ser demandat judicialment.

Crec que aquest fragment adopta un caràcter molt senzill però alhora amb molta coherència i perfecció. 

viernes, 15 de junio de 2012

Entrevistes

Dintre d'aquesta etiqueta penjaré entrevistes que faci a gent especialitzada en aquest àmbit.

1. ENTREVISTA:

La següent entrevista no té un caràcter professional, és a dir, són preguntes i respostes encarades a gent no especialitzada al tema.
Nom: Fedra Alba Buero
Professió: Advocada, especialitzada en dret civil,   treballa a l’EBAME & Associats de Barcelona

-Quin va ser el motiu per estudiar aquesta carrera? 
No va ser per vocació, em va semblar una manera de poder ajudar a la gent i poder fer el que entenc per justícia.
-On ho va fer?
A la facultat de Dret de Barcelona (a la central)
-Quant temps fa que s’hi dedica?
13 anys
-Quina experiència de la seva vida professional li ha causat impacte?
Recordo un dels meus primers casos, era un noi molt jove que ja s’havia casat i volia fer-ho de nou. Després d’haver-ho aconseguit em va enviar una foto d’ell i la seva parella amb una cara de felicitat que em va emocionar.
-Què és el millor i el pitjor d’exercir d’advocat?
El sentiment de poder ajudar a la gent causa un de tranquil·litat. Tot i que no és sempre, quan guanyes el cas sents una gratificació inevitable, a més el cantacte amb tanta gent m’encanta.
El pitjor és quan em pot el sentiment de responsabilitat quan una persona et deixa sobre la taula els seus interessos i has de fer el posible perquè se’n sorti.
-Quines són les branques jurídiques que considera més importants per la societat? Per què?
És una pregunta difícil, de fet això va en funció de les necessitats de cadascú. Però potser el Dret Fiscal i el Civil. El Dret Fiscal perquè tothom ha de pagar impostos i encara que no m’agradi està molt present. El Dret Civil perquè estem fent contractes constantment. Per exemple, quan comprem un bitllet de metro, encara que no signem res, estem fent un contracte que pertany al Dret Civil.

Concepte de dret



Aquí us deixo un vídeo que he trobat en el que explica de forma molt clara i raonada el concepte de dret.




jueves, 14 de junio de 2012

Dret mercantil


El dret mercantil, també conegut com comecial, és la branca que regula l'exercici de comerç. Ha anat guanyant importància a mesura que l'estructura socioeconòmica ha anat imposant. Ha estat molt influit pel Dret civil, però el mercantil ha situat com a objecte més important a la empresa, en la qual gira avui tota l'activitat social i econòmica.

A continuació he buscat un article de la Constitució espanyola d'aquest àmbit. Forma part dels tres requisits indispensables del concepte legal (Art. 4-5) codi Comerç.





  • La Capacitat legal, que consisteix en ser major d'edat i tenir la lliure disponibilitat dels bens. Existeixen altres persones que per la seva situació no poden exercir el comerç, ja sigui pel seu estat civil, sacerdots, i totes les persones que tenen prohibit exercir el comerç segons els articles 13 i 14 del Codi de Comerç. Hi ha un estatut Jurídic dels extrangers que està regulada per la llei orgànica 7/85 i el corresponent Reial Decret 155/1995.



Dret penal



Aquesta és la branca de dret que es fa càrreg del càstig dels crims o delictes, a través de certes penes, com podria ser per exemple la reclució a la presó. 


            El seu principal objectiu és promoure el respecte als béns jurídics i per això, penalitza les conductes comeses amb la intenció de posar perill o lesionar un bé jurídic.

L'Estat té dos recursos per reaccionar en un d'aquest delictes: els medis de seguretat, que busquen la prevenció i les penes, que suposen el càstig.








Hi ha un fet relacionat amb aquest àmbit el qual vaig sentir necessitat en investigar una mica, aquest fet és la pena de mort.


Dret civil


És el conjunt de normes jurídiques que s'ocupa de relacions familiars, patrimonials, Drets reals, contractes i obligacions, successions i herències,...

Es seves institucions bàsiques són:



-Popietat privada
-Contracte
-Testaments







A continuació els hi poso alguns articles de l'Estatut d'autonomia de Catalunya del 2007 d'àmbit civil i social:



article 15. Drets de les persones


1. Els ciutadans de Catalunya són titulars dels drets i els deures 
reconeguts per les normes a què fa referència l’article 4.1.
2. Totes les persones tenen dret a viure amb dignitat, seguretat i 
autonomia, lliures d’explotació, de maltractaments i de tota mena de 
discriminació, i tenen dret al lliure desenvolupament de llur personalitat i capacitat personal.
3. Els drets que aquest Estatut reconeix als ciutadans de Catalunya 
es poden estendre a altres persones, en els termes que estableixen les 
lleis.





article 16. Drets en l’àmbit de les famílies


Totes les persones tenen dret, d’acord amb els requisits establerts 
per la llei, a rebre prestacions socials i ajuts públics per a atendre les 
càrregues familiars.